Enogastro novosti

Škrlet na Gradecu - Ni kiša nije omela vinsku špicu

Enogastro : Škrlet na Gradecu - Ni kiša nije omela vinsku špicu

Enogastro-novosti->Škrlet na Gradecu - Ni kiša nije omela vinsku špicu picture

Moslavački proizvođači vina škrlet predstavili su u Zagrebu svoje vinske adute ove autohtone sorte koja, po riječima organizatora, ujedinjuje Moslavinu, turističku regiju podijeljenu u čak tri hrvatske županije.

U povećanje vidljivosti i prepoznatljivosti autohtone sorte škrlet i brendiranju njegove domovine Moslavine kao vinske i turističke destinacije udružilo se osam vinarskskih obitelji Florijanović, Ilovčak, Jaram, Kezele, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić.

Predsjednik njihove Udruge Škrlet Moslavina Janko Kazele kazao je kako vinari jedino udruženim snagama mogu uspjeti u brendiranju Moslavine kao vinske i turističke destinacije.

"Naši očevi su uspjeli revitalizirati škrlet i prijenijeli nam strast i ljubav prema njenu. Mi zato ulažemo energiju, znanje i kreaciju kako bi škrlet dobio zasluženi vinski status, jer to zaslužuje zbog svoje originalnosti. Njegova prirodnost i autentičnost čine ga idealnim za inovativne interpretacije vina. Osim klasike, vinari iz naše Udruge proizvode varijacije na temu škrleta u vidu predikata, oranža i pjenušavih kupaža", dodaje Janko Kezele.

Manifestaciju je u ime pokrovitelja Grada Kutine i njihove Turističke zajednice otvorila Sonja Repić, (zamjenica gradonačelnika), koja smatra kako je upravo škrlet ono što povezuje Moslavinu kao vinsku regiju koja je inače rascijepljena na tri županije: Zagrebačku, Sisačko - moslavačku i Bjelovarsko bilogorsku.

"Zato baš treba ustrajati na škrletu kao autohtonoj moslavačkoj sorti jer je to ono na čemu zajedničkim snagama možemo graditi bolju turističku budućnost Moslavine kao turističke destinacije", istaknula je zamjenica kutinskog gradonačelnika.

"Kišni nalet nije otjerao goste s Gradeca. Sklonili su se pod suncobrane ili su otvorili kišobrane i nastavili uživati u škrletu i druženju, a to je najbolja recenzija naše manifestacije", ocijenio je Saša Zec, enolog i jedan od organizatora Dana otvorenih butelja, ljetne vinske špice u Zagrebu.

Potporu naporima osmorici moslavačkih vinara došli su dati i pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije Josip Kraljičković, savjetnica iz pročelnika za poljoprivredu Grada Zagreba Helena Marić Kačinari te direktorica Sektora za poljoprivredu HGK Božica Marković.

Preuzeto s portala www.zgportal.com

Poveznica
Društvene mreže:
Članovi & Partneri